niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z bananami


Czekolada w połączeniu z bananem to jest miks gwarantujący powodzenie smakowe. Prezentujemy Wam dzisiaj nie banana z czekoladą, ale ciasto mocno czekoladowe z zatopionymi w jego wnętrzu cząstkami banana. Uuuu to musiało się udać.


Składniki:

125 g masła
200 g czekolady deserowej
200 ml śmietanki 30%
100 g cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2-3 banany
cukier puder do posypania
niewielka ilość bułki tartej



W garnku rozpuścić masło, dodać połamana na kawałki czekoladę, wymieszać. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać śmietankę oraz cukier. Podgrzać do mniej więcej 60°C. Masę przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz obie mąki. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy. Delikatnie wymieszać. Formę do tary o średnicy 28-30 cm i posmarować masłem i posypać bułka tartą. Masę przełożyć do formy. Banany pokroić w plastry na ukos i ułożyć na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg) przez około 35 minut. Upieczone ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Posypać delikatnie niewielka ilością cukru pudru. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz