Ciasto czekoladowe z bananami
Czekolada w połączeniu z bananem to jest miks gwarantujący powodzenie smakowe. Prezentujemy Wam dzisiaj nie banana z czekoladą, ale ciasto mocno czekoladowe z zatopionymi w jego wnętrzu cząstkami banana. Uuuu to musiało się udać.
Składniki:
125 g masła
200 g
czekolady deserowej
200 ml
śmietanki 30%
100 g cukru
4 jaja
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
40 g mąki
pszennej
35 g mąki
ziemniaczanej
szczypta
soli
2-3 banany
cukier puder
do posypania
niewielka
ilość bułki tartej
W garnku
rozpuścić masło, dodać połamana na kawałki czekoladę, wymieszać. Kiedy
czekolada się rozpuści, dodać śmietankę oraz cukier. Podgrzać do mniej więcej
60°C. Masę przełożyć do miski i pozostawić do
wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz obie
mąki. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy.
Delikatnie wymieszać. Formę do tary o średnicy 28-30 cm i posmarować masłem i
posypać bułka tartą. Masę przełożyć do formy. Banany pokroić w plastry na ukos
i ułożyć na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg) przez około 35 minut.
Upieczone ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Posypać delikatnie
niewielka ilością cukru pudru.
Komentarze
Prześlij komentarz