czwartek, 21 kwietnia 2016

Azjatycka surówka z ogórków

Ogórki w surówce kojarzą nam się z mizerią. Ta surówka jest dla niej alternatywą. Pospolita mizeria przegrywa na całej linii wobec tej postaci sałatki ogórkowej. Szczególnie polecamy ją z ryba smażona w sezamie. 



Składniki:

2 ogórki
1 czerwona cebula
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
1 czerwona papryczka chili
2 łyżki oleju 
sól
cukier
pieprz


Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski. Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Wymieszać z cebulą. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać i odstawić. Chili oczyścić, pozbawić nasion i posiekać. Wymieszać z pozostałym sosem sojowym, pozostałym sokiem z cytryny, 2 łyżkami oleju, cukrem, solą i doprawić do smaku. Wymieszać z ogórkiem i odstawić, do „przegryzienia” się składników.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz