czwartek, 28 kwietnia 2016

Muffiny z orzechami nerkowca


Czy tutaj coś w ogóle trzeba pisać.. prosty przepis dla fanatyków muffinek akurat dzisiaj z orzechami nerkowca. Te orzechy nadają bardzo ciekawy posmak ciasteczkom, są lekko chrupiące i mają dużo składników mineralnych, których po zimie może brakować w naszych organizmach.


Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
270 ml mleka
125 ml oleju
1 tabliczka mlecznej czekolady 
60 g orzechów nerkowca


Do miski wsypać i wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda). Dodać mleko, olej, jajko. Mieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Następnie dosypać pokrojoną czekoladę i pokrojone orzechy nerkowca. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wkładać do foremek do pieczenia muffin wyłożonych specjalnymi papilotkami. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez ok. 25 - 30 min. studzić na kratce. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz