sobota, 14 listopada 2015

Zupa z ciecierzycy


Cieciorka w roli głównej, tym razem z puszki, obgotowana i łatwa do przetworzenia. Z kilkoma składnikami wyczarujecie z niej pyszną, pożywną i pachnącą zupę. Pozostaje nam tylko zawołać: - Do dzieła!!


Składniki:

2 litry rosołu lub wywaru z warzyw 
3 gałązki tymianku posiekane
4 gałązki pietruszki posiekane
liść laurowy
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy
1 cebula posiekana w kostkę
2 marchewki drobno pokrojone
pietruszka drobno pokrojona
1 gałązka selera pokrojona
1 puszka ciecierzycy
kawałek pora pokrojony w piórka



Na oliwie usmażyć cebulę, marchew, pietruszkę, pora, selera, tymianek i pietruszkę aż będą złoto-brązowe. Dodać ocet winny, liść laurowy i ciecierzycę, a potem wlewać rosołek. Dodać sól i pieprz do smaku i gotować do miękkości warzyw. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać drobny makaron.  Ilość zależy od własnego upodobania i apetytu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz