70 - lecie "Zetki" czyli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie

„Zatrzymaj się, to przemijanie ma sens”
Jan Paweł II

To motto przewodnie obchodów 70 - lecia Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie im. Tadeusza Kościuszki, które odbyły się 26 listopada 2015 roku w naszej szkole.
Była to bardzo piękna i podniosła uroczystość, w której uczestniczyło wielu zaproszonych gości min.: przedstawiciele władz powiatowych, kuratorium, emerytowani dyrektorzy i nauczyciele. Szerzej o oficjalnych obchodach na pewno wkrótce będzie można przeczytać na stronie naszej szkoły (http://www.zspnr1-krasnystaw.edu.pl/) oraz na stronie Starostwa Powiatowego (http://www.krasnystaw-powiat.pl/).
Była to uroczystość dla ducha i dla ciała, dlatego my jak to kulinarni zajęliśmy się tą drugą częścią. Mogliśmy w swoich skromnych progach ugościć wiele znakomitości naszego województwa, powiatu i miasta. Nie śmiemy wymieniać nazwisk, aby kogoś nie pominąć. Przygotowaliśmy małe przyjęcie które spotkało się z dużą aprobatą i zdziwieniem zwłaszcza wśród byłych nauczycieli, ponieważ kierunki gastronomiczne w naszej szkole istnieje dopiero od 4 lat. Ale mają się niezwykle dobrze.

Dla naszych gości przygotowaliśmy menu:
Dania gorące:
1.  Zupa curry z soczewicą, pomidorami i mlekiem kokosowym
2.  Czerwona jesienna karkówka z ryżem
3.  „Wyluzowane” udka z warzywnym farszem w towarzystwie warzyw
Surówki:
1.  Surówka z ćwikłowych buraczków
2.  Surówka z białej kapusty
Przystawki:
1.  Sałatka z brokuła i żurawiny
2.  Sałatka z kabanosami
3.  Sałatka z tortellini
4.  Koreczki caprese
5.  Koreczki pikle
6.  Kruche babeczki z pastami
7.  Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
8.  Śledź po sułtańsku
9.  Śledź po żydowsku
10. Ryba po japońsku
11. Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami
12. Schab pieczony ze śliwką w galarecie
13. Deska wędlin
Ciasta:
1.  Kruche róże z marmoladą
2.  Kokosanki
3.  Muffinki Ferrero Roche
4.  Sernik z brzoskwiniami
5.  Maxi king
6.  Ciasto karmel czekolada
7.  Białkowiec

Była to nasza pierwsza tak duża i poważna uroczystość, ale daliśmy radę. Spotkaliśmy się z wieloma ciepłymi słowami i pochwałami. Wielu naszych gości pytało o przepisy, dlatego odsyłamy wszystkich do naszego bloga kulinarnego http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/.
Ta kulinarna część uroczystości nie udałaby się gdyby nie zaangażowanie, praca i pomysły naszych wybitnych uczniów:
1.    Kucharzy z Zasadniczej Szkoły Zawodowej:
Kamili Kasperek 3k,
Magdaleny Zalewskiej 3k,
Agnieszki Kamińskiej 3k,
Agnieszki Bojko 3k,
Jakuba Kasprzaka 3k,
Karola Sobstyla 3k,
Moniki Matycz 2k;
2.    Techników żywienia i usług gastronomicznych:
Patrycji Opat 4tz,
Kingi Gierszon 4tz,
Wioletty Bociong 3tz,
Jagody Myszak 3tz,
Doroty Szymaszek 3tz,
Michała Kasprzaka 3tz,
Pauliny Frącek 2tz,
Patrycji Paluch 2tz,
Aleksandry Furgały 1tz,
Patrycji Kapelusznej 1tz.
Opiekę merytoryczną i duchową sprawowały nauczycielki praktycznej nauki zawodu w zawodach gastronomicznych: Agnieszka Pawlas, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, a nad całością logistycznie czuwał Wojciech Czwórnóg.

Życzymy sobie i Wam kolejnych takich 80-90-100….leci.
























Komentarze

Popularne posty