Dyniowe ciasteczka
Większości zwłaszcza dzieciom dynia kojarzy się z Halloween, a nam oczywiście odwrotnie z kuchnią. Zresztą nam się większość kojarzy z kuchnią. Nasza propozycja to ciasteczka dyniowe z czekolada i orzechami. A dynię warto jeść gdyż pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy.
Składniki:
500 g dyni (obranej i oczyszczonej)
200 g margaryny
1 szkl cukru trzcinowego
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mąki orkiszowej razowej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich
tabliczka czekolady ciemnej deserowej
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości, około 10 minut. Odcedzić i przetrzeć przez sitko,lub zmiksować za pomocą blendera, tworząc puree dyniowe. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać puree dyniowe oraz jajko i wymieszać. Następnie suche składniki połączyć ze sobą i dodać do masy dyniowej. Orzechy i czekoladę posiekać i dodać do masy. Całość wymieszać. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować małe ciasteczka, wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, gdyż ciasteczka rosną podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 15 minut. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz