Sałatka z kalafiora i jabłek


Jak się okazuje kalafior iście jesienne warzywo nadaje się również na ciekawe sałatki. Proponujemy dzisiaj taką i tym samym obalamy mit, że kalafior to tylko z bułką tartą lub w zupie. Doskonale sprawdza się jako przystawka z jabłuszkami, jajeczkami, kukurydzą i porem. A do tego, że jest zdrowy nikogo nie trzeba przekonywać.


Składniki:

1 kalafior
4 jajka
2 jabłka
1 puszka kukurydzy
kawałek pora
kilka łyżek majonezu
sól
pieprz
szczypiorek


Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko, ostudzić, podzielić na małe różyczki. Por drobno pokroić i sparzyć wrzącą wodą, ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Jajka i obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać kukurydzę odcedzoną z zalewy, kalafiora i majonez (można dodać do majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego). Doprawić do smaku pieprzem dokładnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorkiem.










Komentarze

Popularne posty