Ciasto z bananami i kremem jogurtowym
Kulinarni uważają, że banan w towarzystwie czekolady to świetne połączenie, a do tego jeżeli doda się jogurtową masę puch to już jest pełnia szczęścia. Ciasto warte każdego łasucha, a do kawy smakuje obłędnie!!
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
800 g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
20 g żelatyny
1 śnieżka
200 ml mleka
6 bananów
sok z cytryny
Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej czekolady
Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podzielić na pół. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Do schłodzonego mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny. Do jogurtu dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.
Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Udekorować stratą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz