Sakiewki schabowe
Składniki:
6 plastrów schabu o grubości 1 cm
pół cebuli
10 g boczku
2 ogórki kiszone
sól
pieprz
majeranek
Schab umyć, osuszyć i rozbić w formę okręgu. Cebulę pokroić w piórka, boczek w drobną kostkę i zacząć od obsmażania boczku, następnie dodać cebulę, przyprawić i całość poddusić do miękkości. Gdy ostygnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wymieszać. Na środek schabu układać po łyżce farszu, zebrać brzegi i przekłuć wykałaczkami, tak aby powstała sakiewka. Ułożyć w formie do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika do 130 stopni, najlepiej z funkcją pary, lub przykryć. Piec około godziny. Podawać z surówką z rzodkiewki i dowolnych kiełków oraz z puree z selera.
Komentarze
Prześlij komentarz