Ryba po japońsku
My jak zwykle na opak. Wszyscy przygotowują rybę po grecku, a my po japońsku. Czy ma ona coś wspólnego z krajem kwitnącej wiśni, nie mamy pojęcia, ale jest bardzo smaczna. Dzięki dodatkowi octu rybę tę można przygotować parę dni wcześniej, i tuż przed przyjęciem mieć więcej czasu dla siebie.
Składniki:
1 kg filetów rybnych
2 szklanki mąki
1 szklanka wody
1,5 łyżki vegety
4 cebule
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
olej
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka oleju
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu
4 łyżki keczupu
sól
cukier
pieprz
Rybę osuszyć pokroić na kawałki, oprószyć vegetą i pozostawić na godzinę. Z mąki, wody i vegety sporządzić ciasto, panierować w nim rybę i smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Składniki zalewy zagotować, wrzucić do niej pokrojone warzywa. Gdy wszystko wystygnie układać warstwami zalewę i rybę. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz