Tarta twarogowo-jabłkowa
Ta tarta jest prosta w wykonaniu, a niezwykle efektowna w odbiorze. Smakuje jak delikatny serniczek z lekką nutą jabłkową. Ale niestety ma jedną wadę - bardzo szybko znika z talerza. Poza tym wszystko ok.
Składniki:
Na spód:
200 g mąki
150 g masła
1 jajo
3 łyżki cukru brązowego
Na masę:
500 g twarogu mielonego
100 g rodzynek
szklanka cukru pudru
jajo
budyń śmietankowy
Na wierzch:
4 jabłka
sok z połowy cytryny
Składniki na spód posiekać i szybko zagnieść, wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, uprzednio ponakłuwać raz przy razie widelcem. Upiec na złoty kolor. Jajo ubić, dodać cukier puder, dalej ubijać, dodać twaróg i budyń i dokładnie wymieszać. Wsypać rodzynki ,wymieszać i wylać na spód tarty. Jabłka przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Od zewnątrz układać plasterek przy plasterku w formie koła, aż do środka. Piec 30-35 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz