Muffiny szarlotkowe
Kto powiedział ze szarlotka musi być duża, bo smaczna to na pewno ;)). Jak zwykle obalamy mity i po szarlotce w szklance proponujemy mini szarlotki w papilotkach. Małe poręczne doskonałe na przyjęcia, ale również na piknik czy drugie śniadanie.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka prażonych jabłek ze słoika
cukier puder do oprószenia
Do miski przełożyć wszystkie składniki ciasta, krótko je miksować tylko do połączenia się składników i otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej foremki wlać łyżkę ciasta. Na środek ciasta kłaść kopiastą łyżeczkę prażonych jabłek. Na wierzch wyłożyć kolejną łyżkę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Po upieczeniu muffiny posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz