Zupa serowo-selerowa


Selera jest w tej zupie pod dostatkiem, ale wcale jego smak nie jest dominujący w całości. Seler naciowy jak i korzeniowy doskonale tutaj współgrają z serowym smakiem, a do całości doskonale pasują orzeszki ziemne. Warto spróbować.
 

Składniki:


½ selera (korzenia)
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g serka topionego śmietankowego
100 g sera pleśniowego typu lazur
½ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
2 łyżki oliwy
1,5 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
oregano


Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni do zarumienienia. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę i seler (korzeń) obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i podsmażyć do zeszklenia, następnie dodać seler (korzeniowy i naciowy) i marchewkę, doprawić oregano (ok. 1 łyżeczki) i podsmażyć przez około 8-10 minut. Po tym czasie do garnka wlać bulion, dodać uprażone orzeszki ziemne i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie dodać do zupy serek topiony i ser pleśniowy. Zupę gotować do rozpuszczenia serów i doprawić do smaku solą i pieprzem.







Komentarze

Popularne posty