Babka ziemniaczana



Istnieje wiele rodzajów babek. Babki z piasku, słodkie babki wielkanocne, fajne babki takie min. jak my no i babki ziemniaczane, czy jak kto woli kartoflane. Nasza babka to ciekawa prawie jarska propozycja na obiad z niewielkim dodatkiem chudego boczku, który w zasadzie jak ktoś bardzo nie lubi to można pominąć. 


Składniki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
2 cebule
250 g boczku 
4 łyżki mąki
sól
pieprz
majeranek
oregano
bułka tarta
olej

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić również w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć boczek i gdy tłuszcz się trochę wytopi dodać cebulkę i razem smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, jak do placków ziemniaczanych, odcisnąć (nie wylewać płynu). Do ziemniaków dodać jajka, mąkę i odstany w płynie krochmal, a następnie przestudzony boczek z cebulą. Doprawić obficie ziołami oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować olejem dokładnie posypać bułką tartą. Masę ziemniaczaną przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny, aż babka będzie rumiana. Podawać z kwaśną śmietaną. 














Komentarze

  1. Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie. Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodacie do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziecie mogli wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty