Sałatka brokułowa
Nie ma jak brokuł, czy lato, czy zima,
żadne warzywo doń nijak się ni ma.
Z nim się kalafior też równać nie może,
ni żaden seler, roszponka, czy orzech.
W kiściach zielonych kwiat gęsty mnie wita...
Smak w podniebieniu dopiero rozkwita,
gdy brokuł sosem lekko polejesz,
cały w rozkoszy niebiańskiej omdlejesz.http://ewairena.blogspot.com/
Składniki:
1 brokuł
4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta
2 łyżki płatków migdałowych
Sos :
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 fileciki anchovies
szczypta soli
1/3 łyżeczki pieprzu
żadne warzywo doń nijak się ni ma.
Z nim się kalafior też równać nie może,
ni żaden seler, roszponka, czy orzech.
W kiściach zielonych kwiat gęsty mnie wita...
Smak w podniebieniu dopiero rozkwita,
gdy brokuł sosem lekko polejesz,
cały w rozkoszy niebiańskiej omdlejesz.http://ewairena.blogspot.com/
Składniki:
1 brokuł
4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta
2 łyżki płatków migdałowych
Sos :
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 fileciki anchovies
szczypta soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Brokuła podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować wodę, posolić i blanszować w niej brokuła przez 4-5 minut. Od razu przełożyć do naczynia z lodowatą wodą, a następnie na durszlak i dokładnie odcedzić.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Różyczki ułożyć na talerzu, pospać drobno pokrojonym serem feta, skropić obficie sosem, a na koniec posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz