Makaron z cukinii z sosem
Składniki:
1 kg małych cukinii
1 szklanka śmietanki 12%
10 dag sera pleśniowego np. blue
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
sól
pieprz
ser żółty
pomidorki koktajlowe
Umyte i osuszone cukinie razem ze skórką pokroić na cienki plastry (najlepiej za pomocą obieraczki). Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
Cukinie gotować na parze przez 3-4 minuty - powinna pozostać jędrna. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli. Dodać śmietankę, ser, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na średnim ogniu, nie przerywając mieszania, aż ser się rozpuści. Ugotowaną cukinię przełożyć do sosu wymieszać i odstawić na 2-3 minuty.
Nakładać porcje na talerze, udekorować pomidorkami i posypać startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz