Sałatka z wędzoną rybą



Sycąca sałatka która może być przystawką ale z powodzeniem może być również samodzielnym daniem. Bogata w witaminy i składniki mineralne oraz kwasy omega-3 przypadnie do gustu niejednemu konsumentowi dbającemu o swoją dietę. 


Składniki:


4 jaja
1 pęczek dowolnej sałaty
4 pomidory
100 g pieczarek
1 papryka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy
500 g wędzonej ryby
10 czarnych oliwek
sól


Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ósemki. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe części. Pomidory umyć i pokroić w ósemki pozbawiając gniazda nasiennego. Pieczarki umyć, osączyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę pokroić w cienkie paski i w oddzielnej misce posypać solą. Rybę pokroić na kawałki, oliwki przekroić na pół. Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory, rybę, paprykę i oliwki włożyć do miski z pieczarkami i wymieszać z sosem. Dodać sałatę, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze i udekorować ósemkami jajek. 















Komentarze

Popularne posty