Kurczak w suszonych pomidorach
Bardzo smaczny kurczak podany w bardzo ciekawym towarzystwie. Mięsko kruche, delikatne, nie suche, a pomidory suszone i oliwki dopełniają smak. Potrawa dość imprezowa i to nie tylko poprzez zawartość białego wina, ale przede wszystkim, poprzez wyszukany smak i zapach.
Składniki:
4 połówki piersi kurczaka
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
2 pokrojone cebule
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 słoiczek suszonych pomidorów
1,5 szklanki białego półsłodkiego wina
1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cukru brązowego
sól
pieprz
Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek. Na patelnię wlać 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzać. Gdy oliwa się zagrzeje – wrzucić piersi i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut z obu stron Następnie dodać cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć do momentu zeszklenia się cebulki. Po tym czasie dodać pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, cukier, zielone oliwki sok, z cytryny – doprawić. Przykryć i dusić 15 minut. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 5 minut do zredukowania sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz