Kotlety pieczarkowe z soczewicą


Danie kuchni wegetariańskiej, które miejmy nadzieje podbije podniebienia i trafi do serc mięsożerców. Soczewica doskonale zastępuje tutaj mięso i idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc zgrany team.
 

Składniki:


1 szkl soczewicy czerwonej
200 g pieczarek 
1 marchew
1 cebula 
100 g sera żółtego 
1 pęczek natki pietruszki
3-4 łyżki mąki 
1 jajko 
sól
pieprz 
papryka
olej do smażenia


Przepłukaną soczewicę gotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć drobno posiekaną cebulkę. Do przesmażonej cebuli dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażyć do miękkości. Soczewicę wymieszać z pieczarkami i cebulą, dodać starty ser żółty, jajko oraz mąkę. Doprawić do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać, formować kotlety i smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.










Komentarze

Popularne posty