Kotlety pieczarkowe z soczewicą
Danie kuchni wegetariańskiej, które miejmy nadzieje podbije podniebienia i trafi do serc mięsożerców. Soczewica doskonale zastępuje tutaj mięso i idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc zgrany team.
Składniki:
1 szkl soczewicy czerwonej
200 g pieczarek
1 marchew
1 cebula
100 g sera żółtego
1 pęczek natki pietruszki
3-4 łyżki mąki
1 jajko
sól
pieprz
papryka
olej do smażenia
Przepłukaną soczewicę gotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć drobno posiekaną cebulkę. Do przesmażonej cebuli dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażyć do miękkości. Soczewicę wymieszać z pieczarkami i cebulą, dodać starty ser żółty, jajko oraz mąkę. Doprawić do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać, formować kotlety i smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz