Żeberka w sosie barbeque-słodkim
Żeberka nie wszyscy lubią, dlaczego? Prawdopodobnie dlatego, że są twarde i włókniste. Jak się okazuje można przyrządzić je tak, aby były smaczne i miękkie. Smak ich na początku trochę zwodzi, bo wydaja się słodkie, ale tuż po chwili ich ostrość daje się we znaki.
Składniki:
1 kg żeberek
3 ząbki czosnku
6 łyżek sosu BBQ
6 łyżek musztardy sarepskiej
3 łyżki octu winnego
kieliszek whiskey
6 łyżek oleju do smażenia
3 łyżeczki cukru brązowego
Marynata na sucho:
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka mielonego imbiru
3 ostre papryczki
2 łyżeczki czerwonej papryki
łyżeczka kuminu
3 łyżeczki brązowego cukru
Żeberka wyporcjować, umyć osuszyć i natrzeć przyprawami, odstawić najlepiej na noc do lodówki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obsmażyć bardzo krótko żeberka, złożyć kostkami do dołu w naczyniu do zapiekania podlać octem winnym i whiskey posmarować sosem BBQ zmieszanym z musztardą, przeciśniętym czosnkiem i cukrem. Podlać niewielką ilością wody, tak aby w naczyniu była pół centymetrowa warstwa mieszaniny wody, whiskey i octu. Piec około 2,5 godziny pod przykryciem, można podlać wody jeśli odparuje.
Komentarze
Prześlij komentarz