Zapiekanka z tortellini
Smak makaronowej zapiekanki zazwyczaj zależy od dodanych składników, a w tym przypadku jeszcze zależy od nadzienia tortellini. Kilka dodatków wzbogaci smak tego prostego dania, a w stworzeniu tego smaku ogranicza nas tylko wyobraźnia i zasób lodówki.
2
opakowania tortellini z grzybami
40
dag sera żółtego
80
dag pieczarek
¾
kostki masła
4
łyżki mąki
2
szklanki mleka
sól,
pieprz
2–4
ząbki czosnku
4
cebule masło do wysmarowania naczynia
Tortellini
ugotować al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, następnie
podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić ok. 10 minut,
doprawić do smaku. Ser pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę
i smażyć chwilę, ciągle mieszając. Do zasmażki dodać mleko, cały czas
energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje, wrzucić
kawałki sera i gotować, aż się rozpuszczą, ciągle mieszając. Doprawić solą i
pieprzem. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyć tortellini i
pieczarki z cebulą wymieszać. Na wierzch wylać sos serowy. Całość włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz