Schab z serem pleśniowym i gruszką


Sery pleśniowe przez niektórych traktowane są jako wykwintny przysmak, niektórzy w ogóle nie tolerują serów pleśniowych. Sery pleśniowe są znakomitym źródłem wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. Sery te są również  bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K. Wszystkie sery są również bogate w potas i sód - najważniejsze elektrolity naszego organizmu, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.

Dlatego zachęcamy od czasu do czasu spróbować coś innego, a w połączeniu z polskim schabowym z pewnością będzie ok :).




Składniki:

4 kotlety schabowe
100 g sera pleśniowego 
1 duża gruszka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz


Kotlety lekko rozbić, doprawić majerankiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem, odstawić do lodówki na 30 min. W międzyczasie lekko podgrzany jogurt wymieszać z 1/3 opakowania sera pleśniowego.
Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, na każdy kotlet położyć plaster gruszki i resztę pokruszonego sera pleśniowego. Piec 30 minut 180 stopniach.















Komentarze

Popularne posty