Zupa Bałkańska


Zupa bałkańska nieco podobna do naszej grochowej, ale z lekka inna. Polecamy ją za wyjątkowo proste wykonanie i za brak czasu oczekiwania, aż fasola się raczy namoczyć. To taka grochówka w wersji na szybko, takie zupy też są potrzebne.


Składniki:

2 puszki białej fasolki
250 g chudego wędzonego boczku
4 pomidory
2 cebule
3 ząbki czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
0,5 szklanki śmietany 18%
1 łyżka oliwy
sól
pieprz


Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać cebule i czosnek i smażyć mieszając około 5 minut. Podsmażony boczek z cebulą przełożyć do garnka, dodać fasolkę wraz z zalewą, wlać bulion i gotować na małym ogniu około 10 minut. Pomidory umyć i sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z palnika i dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszać.








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty