Kwasik


Zupa jakich mało, tradycyjna, lokalna zwana inaczej białym kapuśniakiem. Treści w niej mało, ale ten smak w połączeniu z psiochą (lemieszką) pamięta się dłuuugo. Wielu z naszych czytelników nawet nie wie, że ta zupa była często daniem postnym dla naszych pradziadów, gotowanym w wielkim tygodniu, w wigilie rano lub po prostu na przednówku, gdzie racje żywieniowe były raczej ubogie. My ten smak odtworzyliśmy i bardzo nam przypadł do gustu.



Składniki:

100 g kapusty kiszonej
sok z 1 kilograma kapusty kiszonej
4 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie

Kapustę ugotować do miękkości w 2 litach wody z dodatkiem ziela i liści, wlać sok pogotować chwilkę, przyprawić sola i pieprzem. Śmietanę rozmącić z mąką, połączyć z zupą hartując ją. Podawać z psiochą (lemieszką).






Komentarze

  1. Muszę spróbować :)
    Zapytałam mamę o tę zupę i okazało się ze babcia ją gotowała, ale zagineła w naszym domu bo mama jej nie lubiła .

    OdpowiedzUsuń
  2. taką zupę prezentowałam 3 maja 2015 r. na Majówce z Karpiem w Krasnymstawie

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotuję podobną dodaję garść ugotowanych grzybków. Rodzinka się objada.
    Pychota

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty