Zupa rzodkiewkowa
Zupa iście wiosenna, bo z nowalijkami, a mianowicie pierwsze skrzypce w tej zupie odgrywa rzodkiewka. To pyszne wiosenne warzywo, zdominowało smak zupy, ale nie tylko poprzez dodatek korzenia, tutaj się nic nie marnuje i daje również posiekane liście. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek łącznie z listkami (wybrać pęczki z najładniejszymi listkami)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2,5 litra bulionu
½ szklanki pęczaku
2- 3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka curry
garść koperku
2 łyżki oliwy
1 puszka mleka kokosowego
sól
pieprz
Marchewki, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać dobrze wypłukany pęczak, łyżkę soli, ziele angielskie i liście laurowe Gotować do miękkości kaszy.
W tym czasie, gdy zupa się gotuje, umyć dobrze rzodkiewki i porządnie wypłukać liście. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a liście pokroić drobno. Koperek umyć, osuszyć i posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać curry, smażyć 1-2 minuty. Dodać rzodkiewki i liście. Smażyć parę minut, aż liście zmiękną. Dodać pokrojony koperek. Kolejno dodać mleko kokosowe, wymieszać. Całość przelać do gotujących się warzyw i kaszy, gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz