Karkówka z rusztu z czosnkowym puree


Sezon grillowy tuż, tuż, my ośmielamy się Wam zaprezentować coś co nieodłącznie wiążę się z sezonem ogórkowo-wakacyjnym, ale doskonale sprawdza się sporządzone również na grillu elektrycznym (bo zwykłego nie mamy), a mianowicie karkówka z grilla. Mało kto nie lubi, więc my szybciutko podajemy Wam przepis na karkówę na pysznym czosnkowym pieczywie.



Składniki:

4 kotlety z karkówki
2 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
sok z 1 cytryny
sól
pieprz

Puree:
2 główki czosnku
1 łyżka oliwy
sok z ½ cytryny
sól
4 kromki pszennego pieczywa

Kotlety lekko rozbić i zamarynować w oliwie, soku z cytryny, ziołach, soli i pieprzu przez godzinę w chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjąć karkówkę z marynaty i piec na ruszcie z obu stron aż zmięknie i się zrumieni.
Na ruszcie kłaść ząbki czosnku i piec, aż czosnek nabierze konsystencji pasty dającej się wyciskać z ząbków (można sobie pomóc praską do czosnku). Wycisnąć całość do miski, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny dosolić smaku.


Podpiec grzanki na ruszcie, każdą smarować czosnkowym puree, na to położyć grillowaną karkówkę.
















Komentarze

  1. Aż ślinka cieknie.Czas zacząć sezon grillowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nam już pachnie grillowane mięsko i nie tylko!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty