Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem i kukurydzą

Zupa to podstawa naszej kuchni, dlatego, mamy nadzieję, że ciągle zaskakujemy naszych czytelników innym rodzajem zupy. Tym razem zupa ziemniaczana, ale nie jakaś tam zwykłą "kartoflanka" tylko "kartoflanka na bogato".


Składniki:

1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku
½ łyżki suszonego tymianku
4 udka bez kości
1 litr mleka
1 litr wody
450 g ziemniaków
puszka kukurydzy
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz


W dużym rondlu na małym ogniu podsmażyć na oleju drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Dodać przeciśnięty czosnek oraz tymianek i smażyć jeszcze przez minutę. Zwiększyć płomień, dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż się lekko zezłocą. Zalać wszystko mlekiem oraz wodą, dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy kawałki kurczaka a kiedy przestygną, pokroić je na niewielkie kawałki. Wymieszać zupę, żeby ziemniaki trochę się rozpadły i zagęściły płyn. Dodać kukurydzę i gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać zioła i pokrojone mięso kurczaka. Pogotować jeszcze minutę i doprawić do smaku, posypać koperkiem. 












Komentarze

Popularne posty