Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem i kukurydzą
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku
½ łyżki suszonego tymianku
4 udka bez kości
1 litr mleka
1 litr wody
450 g ziemniaków
puszka kukurydzy
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
W dużym rondlu na małym ogniu podsmażyć na oleju drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Dodać przeciśnięty czosnek oraz tymianek i smażyć jeszcze przez minutę. Zwiększyć płomień, dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż się lekko zezłocą. Zalać wszystko mlekiem oraz wodą, dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy kawałki kurczaka a kiedy przestygną, pokroić je na niewielkie kawałki. Wymieszać zupę, żeby ziemniaki trochę się rozpadły i zagęściły płyn. Dodać kukurydzę i gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać zioła i pokrojone mięso kurczaka. Pogotować jeszcze minutę i doprawić do smaku, posypać koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz