Udka kurczaka pieczone w pomidorowym jogurcie


Udka kurczaka to temat bardzo wdzięczny. Dzisiaj tzn. wczoraj zamarynowaliśmy udka w marynacie z jogurtu, koncentratu pomidorowego, pieprzu i soli. Dodaliśmy kilka warzyw oraz przypraw i po upieczeniu powstało przepyszne danie jednogarnkowe pod tytułem kurczak na warzywach.


Składniki :

6 - 8 udek kurczaka
1 kg drobnych ziemniaków
2 cebule
1/2 kalafiora
1 cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
szklanka jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz 


Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać jogurt z koncentratem pomidorowym, zatopić w nim udka i odstawić na noc do lodówki. Ziemniaki młode wystarczy tylko umyć, starsze obrać i podzielić na cztery, kalafiora umyć i podzielić na cząstki, cukinie umyć i pokroić na talarki, cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, polać oliwą, posolić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, warzywa, wyłożyć również resztę marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 60 minut, od czasu do czasu obracając składnikami. Przed podaniem posypać całość posiekaną natką pietruszki.










Komentarze

Popularne posty