Tartaletki z pastą szynkowo-serową



Nasze tartaletki to nic innego jak kruche słone babeczki nadziewane pastą szynkowo-serową. Przyrządzając tą przystawkę pamiętajcie o tym by ostrożnie dodawać soli. Zarówno ser jak i szynka są słone. Albo w ogóle zrezygnować z tego dodatku i ciśnienie będzie w normie :)



Składniki na babeczki (na około 65 sztuk, ale rozmiar mini):

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 g margaryny
1 żółtko
60-80 g wody (ok. 5 łyżek)


Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól oraz margarynę. Wszystko posiekać nożem, aż kawałki masła będą bardzo drobne. Następnie dodać żółtko i wodę. Wszystko dokładni zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto. Z powstałego ciasta uformować kulę i na 10-15 minut wstawić do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować na grubość 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami kółka i wykleić foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Przygotowane w ten sposób foremki z ciastem, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić i napełnić wcześniej przygotowana pastą.

Składniki na pastę:

250 g szynki wędzonej
200 g sera żółtego twardego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
pieprz
szczypiorek do ozdoby


Szynkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez rozetrzeć z musztardą, wymieszać z szynką i serem, doprawić do smaku. Podawać z dowolnym pieczywem lub z kruchymi babeczkami na słono. Ozdobić szczypiorkiem.







Komentarze

Popularne posty