Pierś kurczaka w orkiszowo-sezamowej panierce


To postać kurczaka bardziej wykwintna, a dzięki marynowaniu filetów w jogurcie bardzo delikatna. Jeżeli lubicie niebanalnie podanego kurczaka ten przepis jest dla Was. Serdecznie polecamy.


Składniki:


400 g filetu z kurczaka pokrojonego w kawałki 
200 g jogurtu naturalnego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrąb orkiszowych
3 – 4 łyżki ziaren sezamu

Kawałki kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem, chili, kolendrą, keczupem i musztardą. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka i dobrze wymieszać – tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można i na całą noc).
W tym czasie bułkę tartą wymieszać z otrębami i sezamem (można dodać szczyptę pieprzu i chili). Kawałki kurczaka obtaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, wstawić blaszkę i piec około 35 – 40 minut.








Komentarze

Popularne posty