Zupa z soczewicą i makaronem
Kolejna już u nas odsłona zupy z soczewicą. My bardzo lubimy tę roślinę, a w szczególności jej nasiona i chętnie dodajemy ją to tu, to tam. Naszym zdaniem dzisiaj dodaliśmy ją słusznie do tej pysznej zupy.
Składniki:
100 g soczewicy
100 g makaronu grubego
5-6 pieczarek
1 cebula
kawałek pora
1 marchewka
kawałek pietruszki lub selera
2 łodygi selera naciowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka bazylii
sól, pieprz
1 l bulionu
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek oraz marchewkę, i pietruszkę. Wszystko smażyć chwilę, zalać bulionem, zagotować. Dodać selera naciowego, pora i bazylię i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Zupę dopełnić wodą. Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać pokrojone pieczarki i makaron oraz przecier. Gotować, do pożądanej miękkości makaronu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz