Pieczona owsianka gruszkowa


Owsianka nie musi być przykrym wspomnieniem z dzieciństwa. Prezentujemy dzisiaj niezwykle prosty, ale jakże smaczny przepis na pyszną zapiekaną owsiankę z kawałkami gruszki i pod pierzynką z płatków migdałowych. Nic tylko jeść, bo zdrowe i pyszne.


Składniki:

5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka poppingu z amarantusa
pół dużej gruszki
150 ml dowolnego mleka
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżka płatków migdałowych do środka
1 łyżeczka płatków migdałowych do posypania wierzchu
pół łyżeczki cukru waniliowego  


W misce wymieszać płatki owsiane i popping z amarantusa wraz z mlekiem, pozostawić na ok. 5 minut do wstępnego wchłonięcia płynu. Następnie dodać rodzynki, płatki migdałowe, cukier i pokrojoną w kostkę gruszkę i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynka żaroodpornego, posypać resztą płatków migdałowych i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 - 25 minut. 











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty