Babka straciatella
Babka idealna, wystarczy spojrzeć i wszystko jasne. Pięknie wygląda, drobinki czekolady zachowały swoją strukturę i przebijają przez delikatne ciasto. Smak ajerkoniaku jest lekko zauważalny, nie mniej jednak znaczący w tej kompozycji.
Składniki:
170 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
150 g czekolady mlecznej (może być pół na pół mleczna i gorzka)
150 g masła miękkiego
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie wlać ajerkoniak. Dodać mąkę z proszkiem i mieszać łyżką. Na końcu dodać startą czekoladę i mieszamy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki. Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. po wystudzeniu polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz