piątek, 6 lutego 2015

Węgierska zupa z kiszonej kapusty


Zupa w guście kapuśniaku po lekkiej modyfikacji. Tylko ciekawe czy przypadnie do gustu naszym czytelnikom?? Nam przypadła, okazała się świetnym sposobem na zimowe chłody. Kleks sosu śmietanowego dopełnia całości, jest pyszna...


Składniki:

Zupa: 

2 cebule
600 g kiszonej kapusty
1 łyżka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kminku
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
800 ml bulionu warzywnego
2 ziemniaki
olej do smażenia

Sos:

200 ml śmietany 18%
garść natki pietruszki'
sól
pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, na patelni. Kapustę wypłukać i osączyć. Dodać do cebuli i dusić ok 5 minut. Dodać mieloną paprykę, cukier, kminek i liść laurowy. Podsmażać, dopóki przyprawy się dokładnie nie wymieszają. Do garnka z gorącym bulionem dodać kapuścianą zawartość patelni. Gotować ok 10-15 minut. Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do gotującej się zupy, dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu: natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do śmietany razem z szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie wymieszać i schłodzić. Zupę nałożyć do talerzy i każdą porcję polać sosem śmietanowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz