poniedziałek, 16 lutego 2015

Grochówka wojskowa

Prawdziwa, podobno taka jak w wojsku, kto był to może sobie porównać. My nie byliśmy, ale zupka jak najbardziej nam smakuje, dlatego polecamy ją do zrobienia i popróbowania jej specyficznego smaku.



Składniki:
15 dag boczku wędzonego
15 dag grochu
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 małego selera
1 cebula
3-4 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki
zioła prowansalskie
pieprz
kostka bulionowa

Groch opłukać, zalać wodą w ok 3 l garnku, przyprawić kostką bulionową. Gotować do miękkości. Boczek i cebulkę pokroić w kostkę przesmażyć . Dodać do grochu. Zupę odcedzić od grochu i zblenderować groch z boczkiem. Na pozostałym wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchew, pietruszkę i selera. Dodać zmiksowany groch. Zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem i ziołami, posypać posiekaną natką. Podawać z grzankami czosnkowymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz