sobota, 21 lutego 2015

Ryż cioci Ani


Z wyglądu nie ryż, w smaku też dużo smaczniejszy niż ryż, a niby ryż... to Ci dopiero zagadka. Kto raz spróbuje, nie zechce jeść z saszetki tego jesteśmy pewni. My robiliśmy wersje do racuchów, ale ten ryż doskonale sprawdza się również gdy zapieczemy go z porcjami mięsa przyprawionym ulubionymi przyprawami, ułożonymi na tymże ryżu.
 
Składniki (dla 6-8 osób):


2 szklanki ryżu
2 ząbki czosnku
3 cebule
6 szklanek wody
masło
2 łyżeczki cukru
6 łyżek ketchupu
pieprz
papryka
sól


Surowy ryż wsypujemy na blachę, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ryżu. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę pieprz, sól, cukier, ketchup i paprykę. Sosem polewamy ryż i dodajemy wodę. Zapiekamy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut w odkrytej blaszce. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz