poniedziałek, 9 lutego 2015

Sałatka z pieczonych bakłażanów


Sałatka bardzo wytworna o wyrazistym smaku i aromacie. Polecamy szczególnie na romantyczną kolacje dla dwojga lub spotkanie w doborowym gronie przy lampce szampana. Dajemy głowę sobie uciąć, że zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.

Składniki:

2 bakłażany
2 łyżki oleju
100 ml oliwy
3 fileciki anchois
1 łyżka octu winnego
3 dojrzałe pomidory
1 pęczek młodej cebulki
1 pęczek natki pietruszki
kilkanaście listków świeżej bazylii
szczypta suszonego oregano
kilkanaście czarnych oliwek
sól
pieprz


Bakłażany pokroić w plastry grubości 1 cm, posolić i zostawić na 30 minut, by odciekł gorzkawy sok. Wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posmarować z obu stron olejem i grillować ok 5 minut z każdej strony. Zdjąć z rusztu, zostawić do ostygnięcia. Gdy bakłażany wystygną pokroić je w paski. Na desce rozgnieść fileciki anchois, przełożyć do miski dodać ocet winny i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać oliwę cały czas mieszając by uzyskać gładki jednorodny sos. Dodać oregano, posiekana natkę pietruszki, bazylię. Doprawić całość do smaku. Pozostawić na 10 minut. Do dużej miski dodać posiekana cebulkę, pokrojone w ósemki pomidory, paski bakłażanów i sos, dokładnie wymieszać. Każdą porcję udekorować pokrojonymi oliwkami i listkiem bazylii. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz