piątek, 27 lutego 2015

Naleśniki z brokułem i serem feta

Kto lubi brokuła, ręka w górę?? No kto, bo my bardzo, chociaż nie oszukujmy się z lekkimi oporami robiliśmy to danie, okazało się pyszne, pożywne, naprawdę zjadliwe ;) I pomimo, że jesteśmy pierwszą klasą to ciasto na naleśniki mamy w jednym paluszku, teraz tylko poszerzamy swoje horyzonty o nadzienie tudzież wnętrze tegoż naleśnika ;)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: 
3 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
4 jaja
szczypta soli
2 niepełne szklanki gorącej wody

Farsz: 
1 brokuł 
1 opakowanie sera feta 

Sos czosnkowy: 
jogurt naturalny typu greckiego
3 ząbki czosnku 
pieprz 
oregano 
bazylia 
zioła prowansalskie

Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć naleśniki na dużej patelni.
Z brokuła odciąć małe różyczki i ugotować na parze. Wymieszać składniki na sos (czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać) i odstawić. Ser pokroić w kostkę.Następnie na każdego naleśnika położyć brokuły i ser. Polać sosem i zawinąć w dowolny sposób. Można posypać żółtym serem i przez chwilę zapiec. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz