wtorek, 3 lutego 2015

Ciasteczka z płatków kukurydzianych


Ciasteczka ulepione z płatków kukurydzianych i bakalii to propozycja dla łasuchów ze zdrowym podejściem do jedzenia. Do kawy i herbaty w sam raz, ale na wyjazd też się sprawdzą. Pyszne i chrupiące co nie co dla łasuchów.


Składniki:

1 margaryna
¾ szklanki cukru
2 jaja
3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szklanek płatków kukurydzianych
1 czekolada
100 g orzechów włoskich
100 g łuskanego słonecznika


Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pienista masę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margaryną. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać płatki kukurydziane, słonecznik, drobno posiekane orzechy i posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać. Z masy formować kulki i lekko spłaszczać, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Z tej porcji wychodzi około 40 sztuk sporych ciasteczek. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz