poniedziałek, 23 lutego 2015

Kartoflanka z szynką i chrzanem


Kartoflanka to prosta zupa, ale wystarczy ja podrasować kilkoma składnikami i okazuje się nie być taka pospolita w smaku. Dodatek chrzanu odmienia ją całkowicie, a słuszne kawałki mięsa czynią ją nie tylko pyszną, ale i sycącą.



Składniki: 

900 g ziemniaków
500 g szynki bez kości
2,5 l bulionu mięsnego 
2 płaskie łyżki mąki
2 marchewki
pietruszka
3 cebule
2 łyżki chrzanu tartego
2-3 jabłka
majeranek
posiekany koperek
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Mięso pokroić w niedużą kostkę i ugotować w bulionie na małym ogniu przez 20 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i gotować do miękkości. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i zrumienić na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Zrumienione przełożyć na talerz. Cebule posiekać w drobną kostkę i podsmażyć, gdy będzie już złocista oprószyć mąką i wymieszać. Do gotującej się zupy dodajemy jabłka i cebulę i gotować około 10 minut. Na koniec dodać chrzan, majeranek i doprawić zupę solą i pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz