poniedziałek, 2 lutego 2015

Krupnik z czarnuszką


To, że zioła zdrowe są i modne każdy to wie, ale, że czarnuszkę, można dodać do zupy, tego przyznajcie się nie wiedzieliście. Generalnie czarnuszka dodawana jest do pieczywa, bo jest bardzo zdrowa i ma charakterystyczny oleisto-pikantny smak. My postanowiliśmy dodać ją do krupniku i wyszedł niby krupnik, ale o ciekawym smaku.
PS.Jakby ktoś chciał kupić czarnuszkę w Krasnym Yorku, pytać śmiało nie obawiać się podpowiemy ;)



Składniki:

2 ząbki czosnku
szczypta czarnego pieprzu
szczypta soli
szczypta poszatkowanej natki pietruszki
kilka liści świeżej bazylii

łyżeczka czarnuszki
2 marchewki
1 pietruszka
3-4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
garść pokrojonej świeżej mięty
woda



Czosnek obrać, pokroić  i wrzucić do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na niedużym ogniu. Dodawać kolejne składniki, mieszając. Dopiero na samym końcu dolać  wody i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku podanymi przyprawami i ziołami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz