czwartek, 26 lutego 2015

Toskańskie ciasto z bakaliami


Ciasto z górą, a raczej furą bakalii, orzechów i tym podobnych składników. Amatorzy naturalnego magnezu zawartego w pokarmach tutaj powinni skupić swoje zainteresowanie, bo jest go w bród i nie da się ukryć, że ciasto jest wyśmienite.

Składniki:

125 g migdałów
125 g orzechów laskowych
125 g moreli suszonych
50 g ananasa kandyzowanego
50 g imbiru kandyzowanego
100 g suszonego mango
30 g skórki pomarańczy
60 g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
100 g cukru
175 g miodu
cukier puder do posypania

Mango moczyć w niewielkiej ilości wody przez około 30 minut. Odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Bakalie i owoce drobno posiekać i wymieszać, dodać mango. Mąkę wymieszać z kakao i cynamonem i dodać do pozostałych składników. Cukier z miodem podgrzać w rondelku, aż cukier się rozpuści, następnie połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Piec przez około 60 minut w temperaturze 150°C. Pozostawić w formie do wystygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem. 















4 komentarze: