wtorek, 10 lutego 2015

Fasolowa zupa z Grecji


Nie jest to zupa dla wszystkich potencjalnych "zupozjadaczy". Ma ona specyficzny smak dzięki oliwkom i szpinakowi. Propozycja dla smakoszy o wyrafinowanym guście i osób rozsmakowanych w kuchniach innych narodów.


Składniki:

200 g suchej fasoli jaś
1 l wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
50 g świeżego szpinaku
1 puszka (400 g) pomidorów
3 łyżki oliwy
2 łyżki tymianku (świeżego/suszonego)
garść czarnych oliwek bez pestek
natka pietruszki
2-3 listki laurowe
sól
pieprz

Dzień wcześniej wypłukać fasole pod bieżącą wodą a następnie zalać ją gorącą woda i odstawić na noc by namokła. Warzywa umyć i obrać. Cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę. Selera pokroić w plasterki. Pomidory rozgnieść widelcem. Fasolę odsączyć, przepłukać bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać litrem wody i gotować około 15 minut. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować kolejne 20 minut. Dodać cebulę, czosnek, pomidory, seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dodać obrane i pokrojone marchewki. Doprawić tylko pieprzem (fasola od soli stwardnieje). Zupę zagotować, a następnie dusić na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić solą. Podawać z posiekanymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. 





  





2 komentarze:

  1. Cudownie ,czegoś takiego szukałam. Żnudziły mi się zupy typu ogórkowa, pomidorowa.. Spróbuje tego będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy częściej mamy wiele "innych" zup

      Usuń