czwartek, 12 lutego 2015

Oponki pieczone


Żeby nie rosły oponki, należy piec oponki.. wiecie dziewczyny o co chodzi ;) Oczywiście, że wystarczy ciasto drożdżowe uformować w oponki i dać im chwile podrosnąć, a nie trzeba smażyć ich, aby ociekały tłuszczem i tuczyły.


Składniki (na ok. 30 sztuk):

3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
0,7 szklanki cukru
0,8 szklanki mleka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka w temperaturze pokojowej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 kopiaste łyżki masła


Z drożdży zrobić rozczyn – drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i rozetrzeć łyżką drożdże z cukrem (drożdże staną się płynne), następnie rozpuszczone drożdże posypać 1 łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby zaczął pracować. Gdy rozczyn „podejdzie” do góry naczynia, jest gotowy.
Mąkę i cukier użyte do zrobienia rozczynu należy odebrać ze składników ciasta. Jogurt podgrzać do temperatury pokojowej. Jajka roztrzepać w miseczce widelcem. Masło roztopić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąki, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, jogurt, roztrzepane jajka i zagnieść wszystkie składniki razem. Gdy składniki się połączą dodać do miski roztopione masło i dalej wyrabiać ciasto, aż stanie się gładki i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować. Przy użyciu foremki wykrawać w cieście kółka, a następnie mniejszą foremką  wykrawać w każdym okręgu dziurkę.  Wycięte oponki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte oponki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 9-10 minut (do zarumienienia). Upieczone oponki studzić na kratce. Wystudzone oponki dekorować cukrem pudrem czekoladą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz