niedziela, 8 lutego 2015

Pierś kurczaka w cieście francuskim


Danie na szybko, ale jakże smacznie jak się okazuje. Kilka prostych składników, zawiniętych w chłodzone ciasto francuskie, okazuję się pysznym daniem obiadowy lub przekąską na ciepło jak i na zimno.


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
podwójny filet z kurczaka
4 plastry boczku lub szynki parmeńskiej
musztarda
100 g sera żółtego
papryka czerwona
pęczek koperku
1 jajo
przyprawa do drobiu
oliwa


Filet przekroić tak aby powstał jeden duży kawałek i  dokładnie rozbić, zamarynować w przyprawie do drobiu i oliwie. Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować rozkłóconym jajkiem, ułożyć filet, na filecie rozsmarować musztardę, posypać posiekanym koperkiem, ułożyć plastry boczku lub szynki, papryki i starty żółty ser. Zwinąć ciasno w roladę. Posmarować jajkiem i piec w 200°C aż do zarumienienia ciasta (około 40 minut).














4 komentarze:

  1. niedawno robiłam też kurczaka w cieście francuskim, ale w trochę innym wydaniu z serem camembert
    ta wersja bardzo mi się podoba i muszę też spróbować zrobić
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kroić lepiej na ciepło czy zimno żeby się nic nie rozpadło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej po lekkim przestygnięciu, ale jeszcze ciepłe bo na ciepło jest najsmaczniejsze. Doskonale sprawdza się nóż do pieczywa. pozdrawiamy

      Usuń