sobota, 14 lutego 2015

Mus kawowy z twarożku (na Walentynki)


Kto powiedział ze potrawa na Walentynki ma być w kolorach czerwieni czy różu ? My jak zwykle na opak.  Proponujemy coś delikatnego, zmysłowego i pachnącego aromatyczną kawą i na dodatek nie czerwonego.  Nasz deser może być doskonałym uwieńczeniem kolacji we dwoje...




Składniki:

250 g twarogu
50 ml mleka
50 ml likieru kawowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 cukier waniliowy
80 g cukru
2 białka


Kawę i cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku, ostudzić. Ser zmiksować za pomocą blendera z kawą i likierem kawowym. Następnie dodać cukier i ponownie wszystko zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogowo - kawową. Mus przełożyć do pucharków, schłodzić. Udekorować odrobiną kakao lub czekoladą.
















4 komentarze: