wtorek, 24 lutego 2015

Pieczone kotlety brokułowe


Ponieważ kochamy brokuła to przetwarzamy go na różne sposoby. Tutaj w wersji kotletowej, ale zaskakującej, bo pieczonej. Prezentują się iście bajkowo i smakują równie niespotykanie, warto, spróbujcie!!


Składniki na 6 sporych kotletów:

100 g kaszy jaglanej
pół średniego brokuła 
łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1/4 czerwonej cebuli
2 łyżki koperku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
pieprzu
sól 


Brokuł ugotować do miękkości, kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu - lekko przestudzić i połączyć, ugniatając np. widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulę, olej, zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości i układać na blaszce. Piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 








3 komentarze: