sobota, 7 lutego 2015

Jabłkowo serowe trójkąty


Jemy jabłka, przerabiamy jabłka i dodajemy jabłka do wszystkiego. I tym optymistycznym akcentem zachęcamy naszych Szanownych Czytelników do jedzenia naszych "narodowych" owoców tym razem w postaci mega pysznych trójkątów z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym.


Składniki:

Ciasto: 
25 dag margaryny 
25 dag białego chudego sera 
1,3/4 szklanki mąki 
1 jajko 
3 łyżki cukru 

Nadzienie jabłkowe: 
1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek 
1 łyżeczka cynamonu 
cukier 

Dodatkowo: 
1 jajko do posmarowania 
cukier puder do posypania

Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier według własnego uznania. Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto.
Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10 cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić w trójkąty. Gotowe rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190°C i piec rożki około 20 min po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz