piątek, 20 lutego 2015

Śmietankowe babeczki


Generalnie twierdzi się, że produkcja babeczek trwa dłuuugo i, że jest pracochłonna. Okazuje się, że wcale nie, ten przepis świadczy o tym, że kruche babeczki zagniata się chwilkę, pieczę się 8-12 minut, a a masa to dosłownie moment. Smak pyszny, lekki, śmietankowy, a do tego są obłędnie kruche.
 
Składniki:


Babeczki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem, foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem lub fasolą. Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek. 

Masa:
200 ml śmietany 18% 
2 żółtka
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru


Śmietanę z żółtkami podgrzewać na ogniu ok 1 min, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać ostudzoną masę i wszystko razem zmiksować. Napełniać upieczone wcześniej babeczki. Udekorować bakaliami. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz