piątek, 20 lutego 2015

Kostka kajmakowa


Ciasto z nazwy kajmakowe, a jak dla nas bardziej przebija się smak kawy. Nie ważne, ważne jest to, że ciasto jest pyszne, lekkie, bo krem jest na jogurcie greckim. I okazuje się, że ten jogurt daje radę i nadaje całkiem przyjemny, aksamitny smak masie.


Składniki:

Ciasto:
390 g mąki pszennej
250 ml mleka
130 g cukru
80 ml oleju
4 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka octu
2 łyżeczki sody oczyszczonej


Krem kajmakowy:
600 gramów jogurtu greckiego (odsączonego)
400 gramów masy kajmakowej
350 mililitrów śmietanki kremówki
3 łyżki żelatyny
1 łyżka kakao

Polewa:

100 gramów białej czekolady
50 gramów masła
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka miodu

Dodatkowo:

orzechy do dekoracji
kawa/kakao do posypania

Jajka (w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość. Zmniejszyć obroty, wlać olej i sodę oczyszczoną. Następnie dodawać na zmianę przesianą mąkę i mleko – z rozpuszczoną w nim kawą. Na końcu dodać ocet.  Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 30 minut. Wyjąć i wystudzić. Ciasto urośnie z lekką górką, należy je wyrównać ostrym nożem – po całkowitym ostudzeniu.
Kakao rozpuścić w około 200 mililitrach wody, posłodzić i następnie nasączyć ciasto.
Odsączony na sitku (najlepiej przez całą noc) jogurt zmiksować z cukrem, kajmakiem i kakao. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy. Następnie dodać żelatynę – rozpuścić ją w niewielkiej ilości gorącej wody, jak przestygnie dodać do niej niewielką ilość masy, wymieszać i połączyć z całością kremu. Masę wylać na nasączony biszkopt. Schłodzić w lodówce około 3 – 4 godzin – do stężenia.
Polewa: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać śmietankę kremówkę i miód. Wymieszać. Polewę wylać na schłodzone ciasto. Udekorować orzechami, posypać kawą lub kakao. Odstawić do zastygnięcia.












4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda znakomicie :) To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) nasze też, uwielbiamy wszystko co z masą kajmakową i kawą, inne słodkości zresztą też

    OdpowiedzUsuń